STIRI

Samsung Galaxy Gear Fit, Apple Watch

Ceasuri inteligente

Ceasuri inteligente

După creșterile substanțiale alea smartphone-urilor producătorii au identificat o noua serie de produse care sa atragă utilizatorii. Cunoscute sub numele de smartwatch-uri, ceasurile inteligente exista de mai mult timp pe piața, însă doar de curând Google a lansat o versiune de Android modificata numita Android Wear si producători de top au început sa dezvoltate aceste ceasuri inteligente.

Ceasurile inteligente sunt gadgeturi care pot fi conectate la smartphone-uri prin tehnologii wireless precum Bluetooth, pentru a obține acces rapid la informații de pe smartphone-ul conectat la acesta in timp real, precum ora, vremea, notificări, trimiterea unui sms sau email, schimbarea melodiei etc.

Promovare noii game de produse s-a realizat mult datorita utilizării aplicațiilor de fitness prin care iți poți evalua performantele exercițiilor fizice, deoarece un ceas este mai accesibil fata de un smartphone. Aceasta utilizare a aplicațiilor de fitness reprezintă un avantaj. Android Wear este capabil măsoare cat ai mers pe zi prin intermediul unui senzor numit pedometru, iar pe ecran vei putea vedea poziția ta actuala pe harta prin serviciul Google Maps. Una dintre primele aplicații ce acest fel, adaptate pentru ceasuri inteligente este aplicația numita Runtastic, care iți permite sa vezi distanta parcursa, timpul cat si numărul de calorii arse.

Actualele ceasuri inteligente nu se compara cu performantele unui smartphone sau unei tablete, iar aici ne referim la partea software cat si hardware. Un bun exemplu ar fi ceasul inteligent lansat de Samsung, numit Galaxy Gear, care la apariția acestuia avea nenumărate bug-uri in software.

Potențialul de dezvoltare a aplicațiilor este destul de ridicat, astfel ne putem astepta la foate multe aplicatii utile pentru noile ceasuri inteligente, dar însă nu neapărat adaptate 100% pentru Romania, întrucât ceasurile inteligente se bazează foarte mult pe comenzi vocale, iar comenzile vocale in limba romana încă nu sunt pe deplin suportate de Google.

Pe piața noastră deja au început sa apară astfel de ceasuri cu sistem de operare Android Wear, dar pe plan internațional exista vaste modele ce ceasuri inteligente.

Samsung Galaxy Gear Fit: Samsung a lansat deja un ceas inteligent cu propriul lor sistem de operare, numit Tizen. Ceasul in sine este numit Samsung Galaxy Gear Fit si este un ceas inteligent cu funcții de baza, ce are un ecran dreptunghiular ce iți oferă acces rapid la notificări sau apeluri, însă acest ceas este dedicat numai persoanelor care fac sport. El este echipat cu accelerometru, giroscop si senzor pentru măsurarea bătăilor inimii. Are certificare IP67, rezistent la apa si la praf, cântărește doar 27 de grame, este echipat cu o baterie Li-ion de 210 mAh ce poate dura pana la 3-4 zile utilizare medie si chiar pana la 5 zile daca nu e folosit foarte des, are un ecran cu touchscreen curbat AMOLED. Toate acestea într-o "brățara" de dimensiuni 57.4 x 23.4 x 11.95 mm.

Apple Watch: Apple nu s-a lăsat mai prejos si au anunțat propriul lor ceas inteligent. Acesta este numit Apple Watch sau simplu Watch. Are forma patrata si va fi disponibil in 3 versiuni.

• Watch - carcasa din aluminiu
• Watch Sport - carcasa din otel
• Watch Edition - carcasa din aur de 18 carate

Ecranul lor este de tip touchscreen si va fi aprins in permanenta dar se activează doar la mișcarea încheieturii mâinii, sticla protectoare este fabricata din safir, un material foarte rezistent la zgârieturi. Interfața sistemului de operare este bazata in special pe cercuri, iar cu rotita ceasului din partea dreapta o putem folosi pentru a mari sau a micșora oriunde in aplicații. Ceasul iți permite sa primești notificările din iPhone direct pe acesta si are aplicațiile Siri si Pay integrate. El poate fi folosit si pentru fitness întrucât preia datele GPS direct de pe iPhone, dar poate fi folosit si pentru a purta convorbiri telefonice direct prin intermediul ceasului. Apple Watch va fi disponibil din luna martie 2015 si va avea prețul de 350 $.

Piața ceasurilor inteligente este abia la început, cel puțin in Romania, si după apariția primelor ceasuri cu Android Wear pe piața, va mai trece ceva timp pana când numărul si calitatea aplicațiilor se vor îmbunătăți.

Posteaza un comentariu

postat de RepSoft IT
16 Decembrie 2014
Samsung Galaxy Gear Fit
Ceas inteligent Samsung Galaxy
Ceas inteligent Apple